
Tips voor binnenshuis

Er zijn allerlei soorten rookmelders op de markt. Elk model is net ietsje anders en heeft een andere functie. Let erop dat u de voor uw woning een geschikte rookmelder koopt en op de juiste manier installeert. Vergeet niet de rookmelder regelmatig te testen en de batterijen te vervangen om er zeker van te zijn dat de rookmelder een hoorbaar waarschuwingssignaal kan blijven uitzenden.
Dit is vaak de goedkoopste rookmelder, dus als budget een rol speelt is dit mogelijk de beste optie. De melder bevat een heel kleine hoeveelheid radioactief materiaal, geplaatst tussen twee elektroden die de lucht ioniseren en een permanente stroomlading tussen de twee elektroden toelaten.
Deze twee elektroden zijn zeer gevoelig voor de kleine rookdeeltjes die vrijkomen bij snelle ontbranding van bv. papier of hout. Ze detecteren dit soort brand voordat de rook te dik wordt. Ionisatierookmelders zijn iets minder gevoelig voor trage ontbranding en smeulend vuur, die doorgaans meer rook produceren.
Optische rookmelders zijn duurder. Er wordt een lichtbundeltje in de sensorkamer geprojecteerd in een hoek weg van de sensor. Bij brand komt er rook in de sensorkamer die dan licht reflecteert op de sensor, die op zijn beurt het alarm doet afgaan. Optische rookmelders zijn efficiënter in het detecteren van grotere rookdeeltjes die ontstaan bij langdurig smeulen van bv. schuimrubber, bekleding allerhande en pvc-bedrading. Ze zijn echter minder gevoelig voor snel ontbrandend vuur.
Deze melder gebruikt ionisatie en optische methodes om zowel traag brandend/smeulend vuur als snel oplaaiende branden te detecteren. De beste van de twee momenteel verkrijgbare technologieën.
De batterijen van rookmelders die werken op batterijen moeten elke 12 maanden worden vervangen. Er zijn tegenwoordig echter ook rookmelders verkrijgbaar met een vaste batterij die 10 jaar meegaat.
Dit maakt een einde aan de jaarlijkse controle en het vervangen van de batterijen. Voor alle veiligheid raden specialisten een back-upmelder op batterijen aan.
Dit type melders combineert de twee essentiële meldertypes in één: een optische rookmelder én een koolmonoxidedetector. Dit betekent minder kosten en minder onderhoud.
Specialisten raden aan om in elke woning een aantal verschillende melders te voorzien; eentje om snel oplaaiend vuur te detecteren en eentje voor smeulend vuur. Gebruik ook een combinatie van melders op batterijen en melders met lichtnetaansluiting. Een koolmonoxidedetector is een must in elke woning met centrale verwarming op gas. Koop uitsluitend melders en detectors die voldoen aan de BSI-norm. Kijk uit naar dit logo. Als u twijfelt, aarzel dan niet om contact op te nemen met de plaatselijke brandweer voor bijkomende informatie.
Het is belangrijk om de juiste brandveiligheidsapparatuur in huis te hebben, om u te helpen uw leven en dat van de personen rond u te beschermen. Zelfs als u geen open haard of houtkachel hebt, kunnen er in een woning talloze andere ongelukken gebeuren waarbij een brandblusapparaat redding kan bieden.
Fabrikanten van brandblusapparaten die in de reguliere handel verkrijgbaar zijn, delen hun producten in de volgende categorieën in:
Klasse D
Hieronder vindt u een korte gids om u te helpen bij het kiezen van het juiste brandblusapparaat voor het juiste gedeelte van uw woning. Als u twijfelt, raden we u aan om contact op te nemen met de plaatselijke brandweer voor meer hulp en informatie.
Dit type brandblusapparaat kan worden gebruikt voor uiteenlopende soorten branden in de woning. Het is ideaal voor gebruik op textiel, hout, brandbare vloeistoffen en elektrische apparaten. Niet bruikbaar voor brand veroorzaakt door vetstoffen of olie gebruikt om te koken. Dit is een goed apparaat voor woonruimtes en garages. Voor de keuken is een alternatief vereist, zoals een blusdeken.
Brandblusapparaten met water zijn ideaal voor het blussen van meubilair en tapijten, maar zijn gevaarlijk wanneer u ze gebruikt op brandbare vloeistoffen of vetstoffen gebruikt om te koken. Brandblusapparaten met water kunt u het beste gebruiken in slaapkamers en woonkamers (daar kunt u ze ook het beste bewaren).
Brandblusapparaten met schuim zijn het meest effectief op houtsoorten, brandbare vloeistoffen, benzine en sterkedranken, maar zijn niet geschikt voor branden veroorzaakt door elektrische apparatuur. Dit type brandblusapparaat bewaart u het beste in de garage of schuur, waar u vaak bovenvermelde producten aantreft.
Een blusdeken hangt u het beste aan de muur in de keuken, op een makkelijk bereikbare plaats. Deze kan vermijden dat kleine branden in potten en pannen zich verder verspreiden. U kunt ze ook gebruiken om vlammen te doven als iemands kleding brand heeft gevat.
Eigenaar zijn van een woning met een open haard en een schoorsteen kan soms ook nadelen hebben. Vogels kunnen bijvoorbeeld vast komen te zitten in de schoorsteenpijp. Er bestaan geen geschreven handleidingen die u vertellen wat u op dat moment moet doen. En elke situatie is weer anders. Hopelijk kan dit u helpen om de juiste oplossing te kiezen, en de vogel (of ander dier) te helpen dat vastzit in de schoorsteen.
Uw eerste gedachte is misschien om een vuur aan te steken en de vogel proberen uit te roken. Maar dat is een wrede oplossing die het dier kan doden, waarna u moet afrekenen met een geblokkeerde schoorsteenpijp en de geur van een dier in ontbinding. Er bestaan een aantal alternatieve manieren die u kunt proberen om het dier te verjagen.
Als een vogel (of ander dier) heeft beslist dat uw schoorsteen de ideale plek is om een nestje te maken, is dat omdat het, volgens hen, een warme, droge en veilige plek is. Voor u is dat misschien niet ideaal, en u wilt waarschijnlijk liever dat ze weer vertrekken. Een techniek die al gebleken is te werken, is om luide muziek door de schoorsteenpijp te jagen, en gedurende een paar dagen een fel licht in de schoorsteen te laten branden. Hopelijk beslist de vogel dan om uit eigen beweging te vertrekken.
Wanneer een vogel in de schoorsteenpijp is beland, is het voor hem erg moeilijk om zich in zo'n besloten ruimte weer om te draaien en terug omhoog te vliegen. Het dier wordt dan al snel zenuwachtig en raakt in paniek. Indien mogelijk is het het beste om te proberen het dier helemaal naar beneden te lokken, tot in de haard, en het dan via een raam of deur weer vrij te laten. Als dat niet lukt, kunt u de vogel beter in een doos zetten en hem in het wild vrij laten, of, als hij gewond is, hem naar de plaatselijke dierenbescherming te brengen.
Nadat u erin bent geslaagd de vogel of ander dier uit de schoorsteen te halen, loont het misschien de moeite om een schoorsteenkap te installeren. Dit kan voorkomen dat vogels en andere dieren per ongeluk in de schoorsteen terechtkomen. De plaatselijke schoorsteenveger of dakwerker kan u advies geven over het beste type voor uw woning.
Het is nooit een slecht idee om de hulp in te roepen van een plaatselijke schoorsteenveger of dierenexpert. Zij zijn dit soort situaties gewend, vooral tijdens het broedseizoen. Deze experts hebben de geschikte apparatuur om de vogel uit de schoorsteen te helpen met zo weinig mogelijk stress voor alle betrokken partijen.
Hebt u zelf tips voor het verwijderen van vogels uit de schoorsteen? dan horen we die graag! Deel ze op onze Facebook-pagina, tweet ons of stuur ons een e-mail.
Hebt u zelf goede tips of interessante weetjes over vuur, dan horen we die graag! Deel ze op onze Facebook-pagina, tweet ons of stuur ons een e-mail.
Bij Zip™ nemen we vuur bijzonder ernstig, en vaak wordt ons advies gevraagd over allerlei uiteenlopende onderwerpen zoals of het nodig is dat een schoorsteen wordt geveegd, of hoe men een vuurscherm moet gebruiken. Om het u makkelijker te maken, hebben we hieronder de meest gestelde vragen op een rijtje gezet.
V: Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen laten vegen?
A: Dit hangt af van een aantal factoren – onze richtlijn is:-
Veel verzekeringsmaatschappijen eisen tegenwoordig dat u een bewijs kunt voorleggen dat uw schoorsteen door een erkende schoorsteenveger werd schoongemaakt. Het loont ook de moeite om in uw verzekeringspolis op te zoeken of u wel verzekerd bent bij dit soort schadeclaim.
V: Hoe kan ik opeenhoping van roet en teer in de schoorsteen vermijden?
A: Gebruik uitsluitend droog hout en laat uw schoorsteen regelmatig vegen om ervoor te helpen zorgen dat er zich geen aanslag vormt in de schoorsteen. Nat of vochtig hout of turf gebruiken kan opeenhoping van roet en teer veroorzaken, wat dan moet worden verwijderd. Door heet te stoken kan aanslag ook vlam vatten en een schoorsteenbrand veroorzaken. Waarom probeert u niet een keer Zip™ Anti-Roet?
V: Waar moet ik aanmaakproducten en brandvloeistof bewaren?
A: Aanmaakproducten dient u weg te houden uit de buurt van het vuur, u bewaart ze best op een koele en droge plaats. Heel wat mensen bewaren ze gemakshalve naast het vuur, op of bij de haard, maar dit is een brandrisico. We raden aan om onze aanmaakproducten in een metalen doos te bewaren, uit de buurt van eetbare producten.
Hout, kolen en turf moeten op een droge plaats met goede ventilatie worden bewaard, zodat eventueel vocht snel kan verdampen en uw brandstof droog is. Hoe natter de brandstof, hoe moeilijker het wordt om het vuur aan te steken.
V: Welke brandstof is geschikt voor mijn kachel?
A: Volg altijd de aanbevelingen van de fabrikant.
V: Heb ik een goede luchttoevoer nodig?
A: Voor open haarden zou de schoorsteen voldoende lucht moeten produceren om het vuur aan de gang te krijgen. Om gesloten toestellen zoals houtkachels en stoven correct te laten branden daarentegen, moet er voldoende luchttoevoer aanwezig zijn. Zorg ervoor dat de kamers met kachels of stoven voldoende worden verlucht (buitenlucht). Soms kan een beetje tocht van buiten het vuur beter laten branden, en soms kan de wind die zich over de schoorsteenpot verplaatst de luchtstroom verbeteren. Vuur werkt doorgaans echter slechter op winderige dagen wanneer de wind neerwaarts in de schoorsteen waait.
Als u dubbele beglazing hebt of tochtstrippen en dergelijke gebruikt, kunt u overwegen om een luchtkoker te installeren om zo frisse lucht in de kamer binnen te laten.
V: Welke voorzorgsmaatregelen moet ik nemen om ervoor te zorgen dat mijn vuur geen schadelijke gassen produceert?
A: Om te voorkomen dat vuur schadelijke gassen produceert, moet er voldoende zuurstof worden voorzien zodat de brandstof volledig opbrandt. U doet dit door:
V: Hoe vaak moet ik de as uit de kachel of haard verwijderen?
A: Opstapeling van as kan uw toestel beschadigen, daarom is het belangrijk dat u de as verwijdert telkens voor u het vuur opnieuw aansteekt. Laat de assen afkoelen (bij voorkeur de hele nacht) voordat u ze verwijdert. Als de as afkomstig is van houtblokken, kunt u ze in de tuin gebruiken als meststof. Dit soort as bevat 13 essentiële voedingsstoffen waardoor planten beter kunnen groeien. Het helpt ook om de bodem pH-neutraal te houden.
V: Wanneer moet ik een vuurscherm gebruiken?
A: Zip™ raadt aan om bij elk open haard een vuurscherm te gebruiken. Laat een open haard nooit onbewaakt achter zonder dat u er een vuurscherm voor plaatst. Zorg ervoor dat het vuurscherm vuurvast is en niet is gemaakt van brandbare materialen zoals plastic of stof.
Plaats steeds een vuurscherm voor elk toestel dat op een plek staat waar huisdieren of kleine kinderen het kunnen aanraken of met de handjes of pootjes in de buurt kunnen komen. Kachels die lange tijd branden warmen op tot heel hoge temperaturen. Ook het glas wordt uiterst warm en kan ernstige brandwonden of blaren veroorzaken.
De open haard is het echte hart van een huis, en zorgt voor warmte en een goed gevoel. Om het beste uit uw haard te halen, voorziet u best gereedschap dat het leven eenvoudiger maakt. Zo hebt u meer tijd om van de warmte te genieten en besteedt u minder tijd aan het opstoken van het vuur!
Een vuurscherm is onmisbaar voor elke haard in huis. Een fijnmazig metalen scherm voor het vuur plaatsen voorkomt dat vonken op de vloer of het tapijt belanden en mogelijk brand veroorzaken. Bovendien verhindert het dat kinderen en huisdieren te dicht bij het hete vuur of de kachel komen.
Ook wel pookijzer genoemd. Dit is een korte, geribbelde staaf met geïsoleerd handvat om kolen en hout in een brandende haard te manipuleren. Sommige poken zijn voorzien van een haak aan één kant om houtblokken op het vuurrooster makkelijker om te draaien. Dit kan zeer goed van pas komen bij een grotere open haard.
Een schop, voor de meeste tuiniers vertrouwd gereedschap, is ook bij het onderhoud van open haarden en kachels een veelzijdig instrument. Zoals met de kachelpook kunt u er brandende sintels en houtblokken mee hanteren. Hij is ook ideaal om overtollige assen op te scheppen wanneer het vuur is uitgedoofd. Met een platte schop schept u in één beweging de meeste assen op en geraakt u makkelijk tot in de hoeken van het rooster en de aslade.
Een tang gebruikt u samen met de schop en kachelpook om de hete brandstof in de open haard te hanteren. Het voordeel van een tang is de grip: met een tang kunt u allerlei materialen uit de open haard plukken. Een tang wordt ook vaak gebruikt om kolen uit de kolenkit in het vuur te deponeren zonder dat uw handen vuil en zwart worden.
De haardbezem doet wat het woord zegt: overblijvende assen op het rooster opvegen nadat het vuur is uitgebrand.
Een blaasbalg levert een gecontroleerde hoeveelheid perslucht aan in een specifiek gedeelte van de open haard om de vlammen meer zuurstof te geven. Blaasbalgen bedient men doorgaans met de hand; met een halfopen luchtkamer pompt men lucht door de tuit. Een blaasbalg is bijzonder handig als u liever geen vlammen in de richting van de moeilijk bereikbare plaatsen van de open haard wilt blazen. Bespaart u dus heel wat werk.
Wordt vaak gezien als decoratief onderdeel, en wordt ook wel haardijzer genoemd. De vuurbok bestaat gewoonlijk uit twee horizontale staven die de houtblokken in de open haard ondersteunen en de lucht laten circuleren tussen gestapelde blokken. Dit bevordert de verbranding en voorkomt rookopbouw.
Dit is een kleine metalen emmer met handvat. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei vormen, die allemaal dezelfde functie vervullen: warme of zelfs hete sintels verzamelen om deze af te voeren. Sommige mensen gebruiken assen als meststof voor de tuin: uitstrooien rond de basis van rozenstruiken heeft zijn nut bewezen.
Het is atijd beter om twee of drie blokken hout tegelijk op het vuur te leggen. Dit creërt niet alleen een aangename warmte en knusse sfeer, er is ook een wetenschappelijke uitleg voor.
Eén enkel blok hout op een haardrooster zal bijna zeker snel uitdoven. De reden hiervoor is dat het opbranden van de houtvezels in stadia gebeurt, en één enkel blok hout kan het verbrandingsproces niet aan de gang houden. Meer houtblokken hebben een groter oppervlak om te branden, wat op zijn beurt lucht- en vlammenturbulentie creërt, én dat houdt het verbrandingsproces aan de gang.
Daarom blijft, op het einde van de avond, vaak nog dat ene blok hout op het haardrooster achter, eenzaam en verschroeid.
Warmtedetectoren zijn ontworpen om te waarschuwen bij brand in uw woning. Ze zijn GEEN vervangmiddel voor rookmelders, die in slaapkamers, gangen enz. moeten worden geïnstalleerd en u in geval van brand extra tijd geven om de woning te evacueren of de brand te blussen. Warmtedetectoren horen thuis in de keuken, de bijkeuken en zelfs de garage, overal waar vaak warmtebronnen aanwezig zijn zoals bv. boilers of fornuizen.
Welke soorten detectoren bestaan er? Er zijn twee hoofdcategorieën:
Dit is de meest gangbare warmtedetector. Deze slaat alarm wanneer zijn temperatuurgevoelige eutectische legering het smeltpunt bereikt, waardoor de legering van vaste in vloeibare staat overgaat. Dit gebeurt wanneer de omgevingslucht die temperatuur overschrijdt.
Een differentiaalmelder reageert wanneer de omgevingstemperatuur binnen een bepaalde tijd gelijk is of sneller stijgt dan de in de melder geprogrammeerde waarde. Een temperatuurstijging van 9 °C of meer per minuut ter hoogte van de sensor activeert de differentiaalverklikker. Hierdoor maakt de sensor contact en meldt de alarmtoestand aan het brandalarmcontrolepaneel.
Voor uw veiligheid en die van uw gezin is het aan te bevelen een koolmonoxidemelder (CO-melder) in uw woning te installeren. Zoals een rookmelder u waarschuwt bij de aanwezigheid van rook, waarschuwt een koolmonoxidemelder u bij de aanwezigheid van koolmonoxide (CO). Het verschil is echter dat CO onzichtbaar, geur- en smaakloos is, dus de mogelijkheid bestaat dat u zich misschien niet bewust zou zijn van de aanwezigheid.
Men raadt aan om een koolmonoxidemelder te plaatsen in elke ruimte waar er een gastoestel aanwezig is. Volg altijd de instructies van de producent wat betreft locatie, testen en vervangen van de melder. Opgelet: Het is belangrijk een melder te kiezen die u zal wekken wanneer u slaapt, anders zou u zich wel eens niet bewust kunnen zijn van de eerste CO- symptomen voordat het te laat is.
Koolmonoxidemelders kosten ongeveer 20 euro en zijn verkrijgbaar bij de plaatselijke doe-het-zelfzaak of bij uw energieleverancier.
Specialisten raden een combinatie van de twee soorten warmtedetectoren aan zodat u zeker wordt gewaarschuwd wanneer een bepaalde temperatuur wordt bereikt. Vergeet ook niet om rookmelders in uw woning te installeren, deze goed te onderhouden en regelmatig te controleren of de batterijen nog werken.
En nu u toch bezig bent uw woning te beschermen tegen brand en rook, waarom installeert u dan ook niet meteen een koolmonoxidedetector om te controleren of uw gasboiler correct werkt en geen schadelijke dampen verspreidt? Beter voorkomen dan genezen.
Wist u dat een schonere open haard ook warmer is? Nee? Wel, waarom probeert u niet een keer onderstaande ideeën om het beste uit uw open haard te halen …
Aardappelschillen en eikels helpen de opeenhoping van roet in de schoorsteen te voorkomen. Bewaar dus uw aardappelschillen en raap eikels in de herfst. Gooi er een handjevol op het brandend vuur om uw schoorsteen in goede staat te helpen houden.
Gebruik as om as op te ruimen. Om het glas in de deur van de kachel of gesloten open haard schoon te maken, maakt u gewoon een stukje krantenpapier nat en doopt u het in wat koude as. Wrijf zachtjes tot alle roet loslaat. Herhaal indien nodig tot het glas schoon is. Ga er dan nog even overheen met een vochtige doek.
Witte, gedistilleerde azijn is een efficiënt, budgetvriendelijk en onschadelijk hulpmiddel om de open haard schoon te maken. Gebruik een spuitbus of giet de azijn rechtstreeks uit de fles in alle hoeken en kantjes. Laat de azijn enkele minuten intrekken en boen dan schoon met een oude tandenborstel. Ga er dan nog even overheen met een vochtige doek. De open haard zal in een wip weer blinken.
Voeg koffiegruis toe aan de as in de open haard, zo zal er tijdens het schoonmaken minder vuil rond dwarrelen. Vergeet niet kranten of oude lakens neer te leggen wanneer u de open haard schoonmaakt om te voorkomen dat er vlekken of verkleuringen op uw vloeren komen.
Als er roet vastkleeft aan de (bak)stenen in uw open haard, vergt het niet veel moeite om dit te verwijderen. Het enige wat u nodig hebt is zout. Gooi voorzichtig enkele eetlepels zout in het laaiende vuur en kijk hoe de roetvlekken in de (bak)stenen open haard in rook opgaan. Dit werkt omdat het zout helpt om het roet los te maken terwijl het vuur brandt. Het roet zal al snel samen met de rest van de rook door de schoorsteen verdwijnen.
Als u nog meer interessante weetjes hebt die u graag wil delen, aarzel dan niet contact met ons op te nemen! Stuur een tweet, schrijf een berichtje op onze Facebook wall of e-mail ons.
Onze site gebruikt 5 cookies. Een cookie is een klein bestand met letters en cijfers dat wij opslaan op uw computer als u daarmee akkoord gaat. Via deze cookies kunnen we u en andere gebruikers van onze website uit elkaar houden, zodat we u een aangename bezoekerservaring kunnen bieden en onze site kunnen verbeteren. Voor meer informatie over de individuele cookies die we gebruiken, klik hier.