

Tips voor binnenshuis
Interessante weetjes over vuur
- Vuur is een gebeurtenis, en geen ding. Bij het verhitten van hout of andere brandstoffen komen er vluchtige stoffen vrij die snel kunnen verbranden wanneer ze in contact komen met de zuurstof in de lucht; de daaruit voortvloeiende gloeiende gasdamp verhit de brandstof nog verder, waardoor er nog meer vluchtige stoffen vrijkomen en deze cyclus zich dus blijft herhalen.
- De aarde is de enige ons bekende planeet waar vuur kan branden. Elders is er niet voldoende zuurstof aanwezig.
- De zuurstoftoevoer beïnvloedt de kleur van de vlammen. Een brand met weinig zuurstof bevat heel veel niet-verbrande brandstofdeeltjes en heeft een gele gloed. Een brand met veel zuurstof heeft een blauwe kleur.
- Kaarsvlammen zijn dus blauw onderaan omdat dat de plaats is waar ze frisse lucht opnemen. Het bovenste deel van de vlam is geel omdat de dampen die van onderaan opstijgen gedeeltelijk het bovenste deel van de vlam verstikken.
- Hoe meer zuurstof daarentegen, hoe heter het vuur. Lucht bestaat uit 21 % zuurstof: combineer pure zuurstof met acetyleen, een chemische verwant van methaan, en je krijgt een fakkel met een temperatuur van meer dan 3038 °C — vermoedelijk het heetste vuur dat u ooit zult tegenkomen.
- De grote brand van Londen in 1666 verwoestte 80 % van de stad maar maakte ook een eind aan de uitbraak van de builenpest, die het jaar ervoor meer dan 65 000 mensenlevens had geëist. De brand doodde de ratten en vlooien die drager waren van de Yersinia pestis-bacterie, die de plaag veroorzaakt.
Hebt u zelf goede tips of interessante weetjes over vuur, dan horen we die graag! Deel ze op onze Facebook-pagina, tweet ons of stuur ons een e-mail.